Ricínový olej - 8 účinkov na zdravie

Obsah článku

    Ricínový olej

    Po stáročia, pri prvých príznakoch choroby, mnohí rodičia a starí rodičia okamžite začali podávať svojim deťom ricínový olej, či už lokálne alebo vnútorne, aby prirodzene posilnili imunitné funkcie a urýchlili hojenie.

    Ľudoví liečitelia na celom svete ho tiež používajú na liečbu širokej škály zdravotných ochorení už tisíce rokov. Napríklad, známe výhody ricínového oleja siahajú až k starým Egypťanom, ktorí ho používali na liečbu podráždenia očí a ako silný prírodný prostriedok starostlivosti o pleť.

    Hlboké korene má aj v Indii, kde sa považuje za antibakteriálnu zložku na hojenie pokožky, na trávenie, ktorá sa používa v ajurvédskej medicíne.

    Čo to ricínový olej je?

    Čo to ricínový olej je?

    Čo to ricínový olej je?

    Ricínový olej je neprchavý mastný olej, ktorý sa získava zo semien ricínového bôbu (Ricinus communis) alias ricínových semien. Rastlina patrí do čeľade kvitnúcich pryšcovitých nazývaných Euphorbiaceae a pestuje sa najmä v Afrike, Južnej Amerike a Indii (India predstavuje viac ako 90 % celosvetového vývozu ricínového oleja).

    Ricín je jednou z najstarších pestovaných plodín, no zaujímavé je, že sa na svetovom rastlinnom oleji každoročne vyprodukuje len 0,15%. Je veľmi hustý s farbou, ktorá sa pohybuje od čírej po jantárovú alebo trochu zelenú. Používa sa lokálne na pokožku a užíva sa aj vnútorne (má miernu vôňu a chuť).

    Štúdie naznačujú, že mnohé výhody ricínového oleja spočívajú v jeho chemickom zložení. Je klasifikovaný ako typ triglyceridovej mastnej kyseliny a takmer 90% jeho obsahu mastných kyselín je špecifická a vzácna zlúčenina nazývaná kyselina ricínolejová. Kyselina ricínolejová sa nenachádza v iných rastlinách alebo látkach, vďaka čomu je ricín jedinečný, pretože ide o koncentrovaný zdroj.

    Ricínový olej okrem svojej primárnej zložky, kyseliny ricínolejovej, obsahuje aj ďalšie prospešné soli a estery, ktoré pôsobia hlavne ako látky na úpravu pokožky. To je dôvod, prečo sa tento olej používa vo viac ako 700 kozmetických výrobkoch.

    Ako ricínový olej funguje

    Výskumné štúdie zistili, že ricínový olej obsahuje terapeutické zložky vrátane mastných kyselín, flavonoidov, fenolových zlúčenín, aminokyselín, terpenoidov a fytosterolov. Tieto rôzne zlúčeniny dodávajú oleju vlastnosti a potenciálne zdravotné prínosy, ako:

    • antidiabetické vlastnosti
    • protizápalové vlastnosti
    • antimikrobiálne vlastnosti
    • antioxidant
    • hepatoprotektívne (schopnosť zabrániť poškodeniu pečene) vlastnosti
    • odstraňovanie voľných radikálov
    • hojenie rán

    Zlúčeniny nachádzajúce sa v ricíne môžu pomôcť stabilizovať textúru a konzistenciu produktov, a preto sa ricínový olej používa v toľkých kozmetických, vlasových a pleťových výrobkoch.

    Správy ukazujú, že tento olej možno bezpečne užívať vnútorne. Pri prehltnutí sa hydrolyzuje v tenkom čreve pankreatickými enzýmami, čo vedie k uvoľneniu glycerolu a kyseliny ricínolejovej spolu s ďalšími prospešnými metabolitmi.

    Ricínový olej posilňuje imunitu

    Ricínový olej posilňuje imunitu

    Ricínový olej - 8 účinkov na zdravie

    Ricínový olej posilňuje imunitu

    Jedným z hlavných dôvodov, prečo má ricínový olej silné účinky na posilnenie imunity, je to, že podporuje lymfatický systém tela. Najvýznamnejšou úlohou lymfatického systému, ktorý je v malých tubulárnych štruktúrach rozšírený po celom tele, je absorbovanie a odvod prebytočných tekutín, bielkovín a odpadových látok z našich buniek.

    Ricínový olej môže pomôcť zlepšiť lymfatickú drenáž, prietok krvi, zdravie týmusu a ďalšie funkcie imunitného systému. Z tohto dôvodu sa olej a iné časti ricínovej rastliny používajú v tradičných systémoch medicíny pri nasledujúcich zdravotných problémoch:

    • choroby brucha
    • artritída
    • bolesť chrbta
    • zápcha
    • bolesť svalov
    • parazitárne infekcie
    • chronické bolesti hlavy
    • bolesť žlčníka
    • PMS
    • reuma
    • problémy so spánkom, ako je nespavosť

    Štúdia zistila, že dospelí, ktorí užívali ricínový olej, mali v porovnaní s pacientmi, ktorí užívali placebo, výrazne zvýšenú produkciu lymfocytov. Lymfocyty sú prirodzenými „bojovníkmi“ imunitného systému, ktorí útočia na vonkajších útočníkov, ako sú toxíny, baktérie a iné vnímané hrozby.

    Lymfatický systém tiež ovplyvňuje obehový a tráviaci systém, a preto sa olej niekedy používa na podporu zdravia srdca a riešenie problémov, ako je zápcha.

    Ricínový olej zvyšuje cirkuláciu

    Zdravý lymfatický systém a správne prekrvenie idú ruka v ruke. Keď lymfatický systém zlyhá (alebo sa vyvinie edém, čo je zadržiavanie tekutín a toxínov), je oveľa pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s krvným obehom.

    Je to spôsobené tým, že lymfatický obehový systém spolupracuje priamo s kardiovaskulárnym obehovým systémom, aby sa hladina krvi a lymfatickej tekutiny udržiavala v optimálnej rovnováhe.

    Podľa Národného inštitútu pre srdce, pľúca a krv „Rastúce množstvo dôkazov odhaľuje, že lymfatický systém ovplyvňuje zdravie viacerých orgánov vrátane srdca, pľúc a mozgu.“ Takže schopnosť ricínového oleja pozitívne ovplyvňovať lymfatické systémy pravdepodobne znamená lepšiu celkovú cirkuláciu a posilnenie zdravia hlavných orgánov, ako je srdce.

    Ricínový olej hydratuje pokožku a podporuje hojenie rán

    Úplne prírodný a bez syntetických chemikálií (samozrejme, pokiaľ používate čistý 100% olej) je ricínový olej bohatý na zložky, ktoré posilňujú pokožku, ako sú mastné kyseliny. Aplikácia tohto oleja na suchú alebo podráždenú pokožku môže pomôcť udržiavať ju dobre hydratovanú, pretože zabraňuje strate vody.

    Môže tiež pomôcť pri hojení rán a dekubitov vďaka svojim hydratačným, ako aj antimikrobiálnym a antibakteriálnym vlastnostiam. Dobre sa mieša s inými zložkami, ako je mandľový, olivový a kokosový olej, z ktorých všetky majú jedinečné výhody pre pokožku.

    Laboratórne štúdie ukázali, že ricínový olej je účinný proti mnohým typom baktérií, vrátane Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa. Spomedzi všetkých stafylokokových baktérií je Staphylococcus aureus považovaný za najnebezpečnejší a môže spôsobiť mierne až závažné kožné infekcie a iné súvisiace príznaky stafylokokovej infekcie.

    Ricínový olej môže pomôcť vyvolať pôrod

    Ricínový olej môže pomôcť vyvolať pôrod

    Ricínový olej môže pomôcť vyvolať pôrod

    Ricínový olej je osvedčený prírodný liek na vyvolanie pôrodu. Po stáročia ho tehotné ženy pri pôrode užívali perorálne, aby pomohli urýchliť kontrakcie maternice. V skutočnosti je to jedna z najpopulárnejších látok užívaných v nemedicínskom prostredí na vyvolanie pôrodu.

    Podľa štúdií dôvod, prečo ricínový olej môže pôsobiť na vyvolanie pôrodu, je spôsobený skutočnosťou, že kyselina ricínolejová v oleji môže aktivovať prostanoidné receptory EP3 v maternici. Niektoré štúdie na zvieratách ukázali, že aktívne zlúčeniny v oleji sa viažu na molekuly, ktoré spôsobujú kontrakciu svalov – v črevách aj v maternici.

    V štúdii z roku 2018 sa zistilo, že „Použitie ricínového oleja súvisí s vyššou pravdepodobnosťou začatia pôrodu do 24 hodín. Ricínový olej preto možno považovať za bezpečnú nefarmakologickú metódu na vyvolanie pôrodu.“

    Okrem toho u žien, ktoré absolvovali celé tehotenstvo (40 až 41 týždňov), ktoré užívali ricínový olej, bol nižší výskyt cisárskeho rezu.

    Jednou nevýhodou používania ricínového oleja na pomoc pri pôrode (a dôvodom, prečo sa bežne nepoužíva v nemocniciach) je, že niektoré ženy po jeho užití cítia nevoľnosť.

    Ricínový olej udržuje zdravú pokožku

    Ricínový olej ako prírodný antibakteriálny prostriedok pôsobí podobne ako kokosový olej na zlepšenie zdravia pokožky. Je to tiež skvelý všeobecný zvlhčovač pokožky a protizápalová liečba škvŕn.

    Ak sa chcete zbaviť akné navždy, musíte sa dostať k zdroju problému. Ricínový olej je skvelým prírodným domácim liekom na akné. Tým, že preniká hlboko do pokožky, bojuje proti premnoženiu baktérií, ktoré môžu upchávať póry, pričom podráždenú pokožku zároveň zjemňuje a hydratuje. Ako už bolo spomenuté, tento olej dokázal bojovať proti Staphylococcus aureus, ktorý je spojený so vznikom akné.

    Ricínový olej pôsobí ako laxatívum na zmiernenie zápchy

    Ricínový olej funguje ako prírodné, mierne stimulačné preháňadlo, keď sa užíva perorálne. Môže pomôcť pri liečbe zápchy a znížiť námahu pri vyprázdňovaní čriev.

    Jeho aktívna zložka, kyselina ricínolejová, sa dostáva do čreva, kde napomáha procesu trávenia, vstrebávania živín a prečisteniu systému. Zvyšuje pohyb svalov, ktoré tlačia materiál cez črevá, čím pomáha pri pohybe čriev. Jedna štúdia skúmala účinky ricínového oleja na starších ľudí so zápchou. Účastníci štúdie boli sledovaní týždeň pred, tri dni počas a štyri dni po podaní oleja. Ohromujúcich 80% skúmaných jedincov trpelo zápchou 10 rokov alebo dlhšie. Výskumníci zistili, že olejové zábaly boli schopné znížiť symptómy zápchy, najmä namáhanie počas vyprázdňovania.

    Ricínový olej znižuje príznaky artritídy

    Ricínový olej znižuje príznaky artritídy

    Ricínový olej znižuje príznaky artritídy

    Ricínový olej sa často používa ako prírodná liečba bolesti pri artritíde, opuchoch kĺbov a zápaloch. Má prirodzené protizápalové vlastnosti, ktoré z neho robia ideálny masážny olej, ktorý možno aplikovať na boľavé kĺby, svaly alebo tkanivá.

    Pozorovacie štúdie dokonca ukázali, že topická aplikácia kyseliny ricínolejovej „má pozoruhodné analgetické a protizápalové účinky“. Jedna štúdia sledovala účinky kapsúl s ricínovým olejom na symptómy osteoartritídy kolena. Subjektom bola podávaná buď kapsula ricínového oleja (0,9 mililitrov) trikrát denne počas štyroch týždňov alebo kapsula diklofenaku (50 miligramov) počas rovnakého času. Celkovo zistili, že ricínový olej funguje rovnako dobre ako konvenčná liečba a možno ho použiť ako „účinnú terapiu pri primárnej osteoartróze kolena“.

    Ricínový olej udržuje zdravé vlasy

    Rovnako ako kokosový olej prospieva vlasom aj používanie ricínového oleja im môže pomôcť rásť rýchlejšie, hustejšie, silnejšie a lesklejšie. Vlasy sa po jeho aplikácii dajú ľahko rozčesať a dokonca sa používa na liečbu plstnatenia vlasov (porucha, pri ktorej sa vlasy krútia a zamotávajú ako tvrdá hmota).

    Pretože môže zlepšiť krvný obeh vo folikuloch, môže pomôcť urýchliť rast vlasov. Niektorí si ho preto aplikujú nielen na vlasy na hlave, ale aj na obočie a mihalnice. Štúdie naznačujú, že kyselina ricínolejová môže liečiť vypadávanie vlasov vyvážením produkcie prostaglandínu D2 (PGD2) u mužov, ktorý ovplyvňuje rast vlasov.

    Ricínový olej - dávkovanie a spôsob použitia

    Ricínový olej - dávkovanie a spôsob použitia

    Ricínový olej - dávkovanie a spôsob použitia

    Dávka ricínového oleja užívaná interne závisí od toho, na čo ho používate, spolu s faktormi, ako je vek, existujúce zdravotné ťažkosti a reakcia na laxatívnu liečbu.

    Ak užívate ricínový olej perorálne, bežne odporúčaná dávka pre dospelých (napríklad na liečbu zápchy) je 15–60 ml, užíva sa v jednej dávke. To zodpovedá približne jednej až štyrom čajovým lyžičkám raz denne.

    Mnoho ľudí ho pred pitím zmieša s vodou alebo iným nápojom.

    Deti vo veku 2–12 rokov by mali užívať 5–15 ml perorálne raz denne, zatiaľ čo deti mladšie ako 2 roky by nemali užívať viac ako 5 ml raz denne.

    Pred použitím ricínového oleja si pozorne prečítajte pokyny na obale. Dávajte pozor, aby ste nezvyšovali dávku nad odporúčané množstvo, začnite pomaly a neužívajte ju dlhšie ako sedem dní po sebe, pokiaľ vám to nepovie váš lekár.

    Avšak skôr, ako ho podáte deťom alebo ho budete užívať dlhšie ako týždeň, poraďte sa so svojím lekárom.

    Bežným varovaním je nepoužívať ricínový olej dlhšie ako týždeň, pretože vedľajšie účinky môžu byť vážne pri nadmernom používaní.

    Dávajte si pozor, že ricínový olej môže pôsobiť na úľavu od zápchy pomerne rýchlo, preto sa neodporúča užívať ho pred spaním. U mnohých ľudí spôsobí jeho užívanie stolicu do dvoch až troch hodín, ale môže to trvať až šesť hodín.

    Vždy si pozorne prečítajte etikety na produktoch a ak si nie ste istí najlepším dávkovaním, poraďte sa so svojím lekárom.

    Spôsoby, ako použiť ricínový olej lokálne na zlepšenie zdravia pokožky

    Prírodná liečba akné: naneste ricínový olej na postihnuté miesto čistým vatovým tampónom. Môžete tiež skúsiť použiť jablčný ocot a esenciálne oleje ako kadidlo zmiešané s malým množstvom čistého kokosového oleja. Všetky tieto možnosti znižujú začervenanie a opuch škvŕn po akné spolu s jazvami a bolesťou.

    Zabráňte vzniku vyrážok: najprv si umyte tvár v teplej vode, aby sa otvorili póry, a potom si do tváre vmasírujte trochu oleja a nechajte ho pôsobiť cez noc, nasledujúce ráno opláchnite. Dlhé pôsobenie oleja spôsobuje mastnotu pokožky, preto si ho ráno nezabudnite zmyť z tváre.

    Hydratujte pokožku bez upchávania pórov: zmiešajte 1/4 šálky ricínového oleja a 3/4 šálky panenského kokosového oleja (alebo 3/4 šálky sezamového oleja), potom aplikujte na telo a tvár.

    Hydratujte normálnu alebo mastnú pleť: skúste použiť 1/4 šálky ricínového oleja s jojobovým olejom, hroznovým olejom alebo olivovým olejom namiesto kokosového a sezamového oleja. Zmesou jemne masírujte suché oblasti pokožky a potom prebytok utrite pomocou čistého uteráka. Nechajte kúru cez noc pôsobiť a potom ráno dobre opláchnite teplou vodou. Ďalšou možnosťou je vytvorenie rýchlo pôsobiacej pleťovej masky s použitím jednej čajovej lyžičky ricínového oleja spolu s jedným žĺtkom. Naneste zmes na tvár, nechajte 10-15 minút pôsobiť a potom si tvár očistite.

    Upokojte spáleniny od slnka: protizápalové vlastnosti ricínového oleja znižujú bolesť a začervenanie. Naneste ricínový olej zmiešaný s kokosovým olejom (v pomere 1:1) na postihnuté miesto alebo vyskúšajte rovnaký liek ako prírodný balzam na pery na vyriešenie popraskaných alebo spálených pier.

    Ešte niečo, čo je potrebné zvážiť, je, že ricínový olej a kyselina ricínolejová môžu zvýšiť transdermálnu penetráciu iných chemikálií, takže je dobré používať ricínový olej iba spolu s inými prírodnými zložkami, ktoré vám pomôžu úplne absorbovať do pokožky.

    Návod, ako používať ricínový olej na rôzne iné účely

    Laxatívum (pri zápche): 15 až 60 ml užívaných raz denne vnútorne, zvyčajne v tekutej forme.

    Rast vlasov: použite ricínový olej pre zdravie vlasov vmasírovaním niekoľkých lyžíc mierne zohriateho oleja do vlasov a pokožky hlavy. Môžete si vyskúšať vyrobiť si domácu masku na vlasy tak, že si olej vmasírujete do korienkov a rozotriete ho po celých vlasoch, vlasy zviažete a zakryjete čiapkou, potom necháte olej pôsobiť cez noc a ráno si ho umyte.

    Obočie: použite vatový tampón alebo čistú maskaru na pretretie malého množstva oleja cez čisté obočie. Nechajte absorbovať 20 minút alebo dlhšie. Vhodné je tiež naniesť olej pred spaním, aby pôsobil počas spánku. Pretože olej môže dráždiť oči niektorých ľudí, nanášanie na mihalnice by sa malo vykonávať opatrne.

    Vyvolajte pôrod (najskôr sa porozprávajte so svojím lekárom): vo väčšine štúdií, kde bol pôrod úspešne vyvolaný, dostali ženy 60 ml oleja, niekedy zmiešaného s pomarančovým džúsom, aby zakryli chuť a znížili nevoľnosť.

    Pomôžte znížiť bolesť kĺbov: olej možno aplikovať ako ktorýkoľvek iný voľne predajný analgetický (bolesť zmierňujúci) krém a vmasírovať do napätých oblastí. Aplikujte každé tri hodiny alebo kým bolesť neustúpi. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov opakujte každý deň po dobu troch dní.

    Ricínový olej - riziká a vedľajšie účinky

    Ricínový olej - riziká a vedľajšie účinky

    Ricínový olej - riziká a vedľajšie účinky

    Ricínový olej je klasifikovaný Úradom pre potraviny a liečivá ako všeobecne uznávaný a bezpečný na lokálne aj vnútorné použitie. Pitie ricínového oleja však môže potenciálne spôsobiť vedľajšie účinky, ako:

    • brušné kŕče
    • nevoľnosť
    • vracanie
    • hnačka, najmä ak sa používa vo veľkých množstvách

    Ak ste tehotná, ricínový olej by ste nemali užívať na vyvolanie pôrodu bez toho, aby ste sa najprv porozprávali so svojím lekárom. Vyhnite sa aj jeho užívaniu na zmiernenie zápchy počas tehotenstva.

    Alergické reakcie na ricínový olej (používaný lokálne alebo interne) sú možné, preto vyhľadajte pohotovostnú lekársku službu, ak si myslíte, že máte závažnú alergickú reakciu.

    Pri lokálnom používaní ricínového oleja je stále najlepšie začať pomaly a vykonať náplasťový test na malej ploche pokožky pred aplikáciou na väčšiu plochu a používať olej mimo očí, nepoužívať do nosa, u detí a domácich zvieratách.

    Môže vám ricínový olej ublížiť?

    Vnútorné užívanie príliš veľkého množstva ricínového oleja je určite riziko a môže spôsobiť tráviace problémy, ako je hnačka alebo kŕče, spolu s ďalšími problémami.

    Niektorí ľudia pociťujú pri užívaní ricínového oleja nevoľnosť a príznaky mierneho podráždenia v črevách. To znamená, že je veľmi nepravdepodobné, že spôsobí závažné reakcie, pokiaľ niekto nie je alergický a nepredávkuje sa.

    Ak v súčasnosti užívate lieky alebo máte nejaký zdravotný problém, pred použitím ricínového oleja sa vždy porozprávajte so svojím lekárom.

    Okamžite povedzte svojmu lekárovi, ak sa u vás po požití ricínového oleja vyskytne niektorý z nasledujúcich vedľajších účinkov: pretrvávajúca nevoľnosť/vracanie/hnačka, svalové kŕče/slabosť, nepravidelný srdcový tep, závraty, znížené močenie, zmeny mentálnych/náladových funkcií (ako je zmätenosť) alebo krvácanie z konečníka.

    Ako ricínový olej nakupovať?

    Ako ricínový olej nakupovať?

    Ako ricínový olej nakupovať?

    Ricínový olej je možné použiť niekoľkými spôsobmi: perorálne (užívaný ústami), topicky na pokožku, na vlasy alebo vmasírovaný do pokožky vo forme zábalu.

    Pamätajte, že akýkoľvek olej, ktorý požívate alebo konzumujete (a dokonca aj druhy, ktoré si aplikujete priamo na pokožku), by mal byť skutočne tej najvyššej kvality, aby bola zaistená bezpečnosť a účinnosť. V ideálnom prípade vyhľadajte renomovanú značku čistého organického ricínového oleja lisovaného za studena v miestnom obchode so zdravou výživou alebo online, ak ho nemôžete nájsť v obchodoch.

    Ako si vyrobiť vlastný balík ricínového oleja:

    Niektorí ľudia sa domnievajú, že najúčinnejším použitím ricínového oleja sú zábaly alebo obklady. Tieto môžu pomôcť zvýšiť lokálnu absorpciu cez póry pokožky.

    Na vytvorenie vlastného zábalu budete potrebovať ricínový olej a mäkký kus látky, ako je flanel. Kúsok flanelu namočte do ricínového oleja a priložte si ho na brucho alebo iné bolestivé miesta. Okolo akejkoľvek bolestivej oblasti zabaľte látku z ricínového oleja. Naolejovanú látku prikryte ďalšou utierkou alebo plastovou fóliou, aby sa olej nedostal na oblečenie alebo nábytok. Na podporu absorpcie môžete použiť aj teplo. Zábal nechajte pôsobiť jednu hodinu a kľudne aj viac.

    Olej môžete tiež vmasírovať do akejkoľvek oblasti, kde sa požaduje upokojenie.

    Niektoré z najbežnejších typov ricínových olejov, ktoré môžete nájsť v obchodoch:

    Ricínový olej lisovaný za studena – tento typ sa vyrába lisovaním semien ricínového bôbu za studena, aby sa extrahoval ich prirodzený obsah oleja. Výsledkom je vysoko kvalitný produkt, ktorý sa odporúča na vnútorné použitie. Skontrolujte tiež, či je olej bez pesticídov, bez parabénov, bez ftalátov a bez umelých farbív alebo vôní.

    Žltý ricínový olej – tento typ sa vyrába z ricínových bôbov, zvyčajne lisovaním bez použitia tepla, hoci niektorí výrobcovia pri spracovaní používajú chemikálie. Vo všeobecnosti platí, že čím je olej svetlejšej farby, tým je „čistejší“ produkt.

    Jamajský čierny ricínový olej — tento olej sa vyrába pražením ricínových bôbov, výsledkom čoho je tmavá farba (a spálený zápach). Toto je metóda, ktorá sa tradične používa na Jamajke. Popol nájdený v tomto type má za následok vyššie pH (alkalický) produkt, o ktorom sa predpokladá, že má viac čistiace vlastnosti, ktoré môžu pomôcť otvoriť póry.

    zdroj: draxe.com

    zdroj obrázky: draxe.com, amazon.in, newindianexpress.com, parentune.com, stylecraze.com, ambujasolvex.com, listentoyourgut.com, colorwowhair.com