E1503 - Ricínový olej

Kategória

protihrudkujúce látky

Skóre škodlivosti

1

Nepovolené v EU

Charakteristika

Jedná sa o viskóznu kvapalinu používanú ako protihrudkujúca látka a nosič. Látka je známa ako preháňadlo.

Použitie

Používa sa ako rozpúšťadlo pre rôzne potravinové príchute a dochucovadlá alebo ako nosič. Pridáva sa do ochuteného cukru, cukríkov, sladkých nápojov, pomády na pery, kozmetiky a podobne.

Výroba

Získava sa extrakciou zo semien rastliny Ricinus communis, Ricín všeobecný.

Nežiadúce účinky

V malých dávkach nie je pre človeka látka nebezpečná, vo vyšších dávkach má laxatívne účinky. Pri výrobe môže dôjsť pri druhotnom vylisovaní k uvoľneniu potenciálnych alergénov, ktoré môžu vyvolať podráždenie pokožky, očí, tráviaceho traktu. Látka je z pohľadu bezpečnosti niekoľko rokov odskúšaná - vďaka jej využívaniu v medicíne.

Doplňujúce informácie

Prijateľná denná dávka je 0,7 mg/kg. V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené, v USA je povolená.