E400 - Kyselina algínová

Kategória

emulgátory protipeniace činidlá stabilizátory zahusťovadlá želírujúce látky

Skóre škodlivosti

2

Možný alergén

Charakteristika

Kyselina algínová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky sa podobá vaječnému bielku alebo želatíne. Je pomaly rozpustná vo vode, ale dobre rozpustná v roztoku sódy. V prírode sa vyskytuje v morských riasach. V sušených riasach je množstvo tejto kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilný koloidný polysacharid, zmiešaný polymér zložený najmä zo zvyšku 1, 4-D-kyseliny mannurovej a 1,4-L-kyseliny glukurónovej.

Použitie

Kyselina algínová sa používa v potravinárstve ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka, zahusťovadlo alebo aj ako odpeňovač. Pridáva sa do zmrzlín, kde obmedzuje rast veľkých ľadových kryštálov, a zároveň im dodáva objem a textúru. V pekárskych výrobkoch, želé, dezertoch a pudingoch vytvára gély. Ďalej sa používa do mrazených vaječných krémov, ovocných drení, nápojov, cukrových poliev, syrov, tavených syrov, francúzskych dressingov, jogurtov, na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov alebo do majonéz. S glycerolom možno použiť algináty ako súčasť povrchových filmov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stálo gélovité produkty. Jej využitie nájdeme aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa do krémov, telových mliek, šampónov a tekutých pracích prostriedkov ako zahusťovadlo a ako stabilizátor sa používa do zubných pást. V lekárstve zlepšuje znášanlivosť liečiv v žalúdku a v črevách.

Výroba

Je získavaná z hnedých morských rias alebo aj z iných druhov rias pomocou teplej zásaditej vody.

Nežiaduce účinky

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe vedľajšie účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. U citlivých jedincov môžu algináty pri styku s pokožkou spôsobiť žihľavku. Kyselina algínová znižuje hladinu cholesterolu a vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a laxatívne účinky.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je použitie kyseliny algínovej povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve len do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).