E401 - Alginát sodný

Kategória

emulgátory stabilizátory zahusťovadlá želírujúce látky

Skóre škodlivosti

3

Možný alergén

Charakteristika

Alginát sodný je sodná soľ kyseliny algínovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode.

Použitie

Alginát sodný sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírovacia látka do zmrzlín, mrazených dezertov, pudingov, ovocných želé, marmelád, do cukroviniek, krémov a džúsov, jogurtov, nízkotučných dressingov a majonéz a na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stálo gélovité produkty. Spoločne s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike a v tlačiarenskom priemysle.

Výroba

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny algínovej.

Nežiaduce účinky

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe vedľajšie účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a laxatívne účinky.

Doplňujúce informácie

Prijateľná denná dávka je 0-25 mg/kg telesnej hmotnosti. V SR (celej EÚ) je použitie alginátu sodného povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve len do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).