E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná soľ

Kategória

chemické konzervačné látky

Skóre škodlivosti

4

Možný alergén

Nepovolené v EU

Charakteristika

Jedná sa o konzervačné činidlo s rovnakým využitím aj nežiaducimi účinkami ako ostatné parabény. Zabraňuje šíreniu húb, plesní a baktérií v potravinách, kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Použitie

Používa sa ako prídavná látka do nápojov, džúsov, múky, syrov, jablčného muštu, sladkostí, pekárenských výrobkov, umelo sladených džemov a marmelád, zmrzlín. Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmáciu.

Výroba

V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.

Nežiadúce účinky

Látka môže spôsobiť kožné vyrážky, žihľavku, svrbenie, kožné zápaly, astmu a opuchy. Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie veľa kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salicylátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak sa podá v 1000 krát väčšom množstve než je prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené.